Razer Naga 2012 review, pareri, cumpara



Dupa incidentul cu vechiul Razer Abyssus am decis ca nu mai exista viata fara un mouse Razer. Asa ca am reusit sa achizitionez un Razer Naga 2012.

Razer Naga este un mouse cu o traditie destul de veche. Exista patru modele de NAGA (cu 12 butoane, nu luam in calcul varianta Hex). Exista variante clasica, mouse-ul cu lumini albastre (nu se mai comercializeaza), Naga Molten (lumini si elemente de design rosii, nu are parti detasabile), Naga epic (varianta cea mai scumpa, permite setarea luminilor, are parti detasabile, permite wireless) si noul Naga 2012 (lumini verzi, parti detasabile).

Razer Naga 2012

Varianta initiala care are lumini albastre a fost inlocuita de cea noua, noul mouse primind un “2012” in coada. Din ce stiu, DPI-ul a fost marit, senzorul inlocuit cu altul mai bun. Ca design, mouse-ul are forma un pic schimbata.

Alte diferente ar fi ca cele doua butoane de langa click stanga de pe vechiul Naga se gasesc acum in spatele rotitei de scroll.

Cea mai importanta diferenta este insa ca Naga 2012 are trei parti detasabile in partea dreapta. Aceste parti detasabile permit sa customizati mouse-ul, daca vreti un mouse mai mare si mai greu, sau unul mai mic in latime si mai usor. Forma acestor parti difera dar toate sunt foarte confortabile. Se detaseaza si ataseaza foarte usor printr-un sistem magnetic. Nu va ganditi la suruburi.

Razer Naga 2012 top down

Palm grip, finger grip sau claw grip?

Eu am o palma destul de mica si tin mouse-ul undeva intre palm grip si finger grip. Ma descurc foarte bine in a apasa butoanele laterale folosind partea detasabila de dimensiune mijlocie insa am avut ceva probleme cu cea mai mare dintre ele.

Butoanele de back si forward sunt amplasate excelent, eu am inlocuit forward cu “scroll click” si nu mai este necesar sa dau scroll click din rotita de mouse care se apasa mult mai greu decat la vechiul Abyssus.

L-am folosit in World of Warcraft. Mi-a imbunatit considerabil performantele in joc cu toate ca folosesc keybind-uri din tastatura. Mi-a fost util sa inlocuiesc unele keybind-uri mai greu de apasat. De exemplu: Alt+Z sau F1. Am adaugat si unele abilitati pentru “focus target”. Asta pentru PVP.
Initial am inceput sa folosesc butoanele 10, 11 si 12 care sunt si ele foarte usor de apasat. Apoi mi-am dat seama ca si 1, 2, 3 sunt si ele foarte usor de apasat.

Ma ajuta foarte mult ca acum num-lock a devenit cifra 6 din butoanele laterale deci practic la auto-run nu mai trebuie sa iau mana de pe mouse pentru a apasa num-lock-ul din tastatura. Conbinatiile sunt nelimitate.

Razer Synapse 2.0 este un soft care insoteste mouse-ul. Trebuie downloadat de pe site-ul oficial razerzone.com.

Razer Synapse 2.0

Odata instalat, puteti sa configurati butoanele mouse-ului dupa bunul plac. Se pot crea macro-uri. Deschide programe dintr-un simplu click pe un buton al mouse-ului. Poate chiar sa inregistreze text care va fi scris automat printr-o simpla apasare a unui buton.

Confort. Nu m-au incantat niciodata mouse-urile specifice pentru mana dreapta (le prefer pe cele ambidextre) insa Naga incet incet imi schimba opinia. Este extrem de confortabil cu oricare parte detasabila.

Materialele par un pic cam ieftine insa sunt foarte placute la atingere, atat partea principala care este mata, precum si partile laterale care sunt glossy. Butoanele laterale nu deranjeaza, chiar daca nu le folositi. Butoanele de click stanga si dreapta sunt curbate (ca la toate mouse-urile Razer). Efectul este foarte placut pentru degete.

Este necesar sa il folositi cateva saptamani/luni pentru a va obisnui cu butoanele laterale. Scroll-click-ul se apasa ceva mai greu fata de Abyssus.

Razer Naga 2012 butoane laterale

Design. Superb. Nu cred ca cineva poate cere mai mult. Mouse-ul are lumina pe scroll (partile extreme), cele 12 butoane laterale si logo-ul din partea din spate care pulseaza foarte placut ochiului. Luminile nu deranjeaza si nu distrag atentia in nici un fel. Verdele este destul de aprins, nu dupa cum se vede in poze sau in video-uri pe YouTube.

DPI-ul nu ma intereseaza pentru ca nu este deloc necesar in World of Warcraft.

Concluzie. Merita banii chiar daca nu sunteti un jucator de MMO. Macro-urile sunt foarte utile.

Naga simplu sau Hex? Nu am incercat inca Hex dar cred ca cele 12 butoane in loc de 6 sunt un avantaj intr-un MMO, precum si ca aveti mai multe butoane la dispozitie in alte activitati care nu tin neaparat de gaming.

Razer Naga 2012 parti detasabile

Parti bune: design, confort.
Parti negative: butonul de scroll click se apasa un pic cam greu. Materialele care termina butoanele click stanga si dreapta par un pic cam ieftine.

Naga Molten sau 2012? Molten nu are parti detasabile. Alta diferenta este ca butoanele de back si forward sunt amplasate la fel ca la vechiul Naga, langa click stanga.

Va recomand Naga 2012, fara discutii, chiar daca design-ul este mai atragator la Molten.



3 Comentarii pentru “Razer Naga 2012 review, pareri, cumpara”

  1. iontel

    Jan 20. 2013

    Am un razer naga de 1 an jumate, a mers fara probleme pana acum 2 sapt, cand a inceput sa faca double click mai aproape de fiecare data cand foloesti click stanga. La inceput mi sa parut o chestie minora, mai tarziu a devenit o chestia foarte iritanta. Mai ales in jocuri precum WoW, LoL, Dota, si chiar pe siteuri.. si pe desktop… 🙁 . Am tot cautat ajutor, pe forums youtube etc.. pana la urma am gasit un tutorial in care trebuia sa l desfac si sa curat lamelele ce fac contact ptr acel click stanga. Dar daca voi face asta voi pierde garantia.. cred… asa ca cel mai bine il trimit inapoi la garantie sper sa fie rezolvata problema sau sa primesc unul nou. Intradevar este un mare dezavantaj sa ai materiale mai ieftine pe un mouse, cand faci click destul de des ca si gamer. Daca nar fi avut problema asta ias fi dat un 10/10. Este confortabil, foarte precis, mi place foarte mult designul ( am preferat culoarea albastra ), il recomand din toata inima. Nu poti da gres atunci cand ai inca 14 butoane in plus doar pe mouse 😀 .

    Reply to this comment
  2. Victor

    Mar 01. 2013

    Salut.Mi-a placut review-ul.
    Totusi la EMAG e pretul mai mare.La Flanco si la Altex e cu vreo 50 -60 lei mai ieftin…

    Reply to this comment
    • admin

      Mar 01. 2013

      Sunt ceva diferente.

      La emag ai garantie 2 ani, la flanco doar 1 an.

      Daca ai ghinionul sa se strice mouse-ul, la emag ti se da alt produs nou sau banii. La flanco sau altex trebuie sa te duci la un magazin de-al lor si trebuie sa pierzi timp si sigur nervi. Asa cu emag, totul e prin curier si mai e si gratis.

      Reply to this comment

Lasa un mesaj